UŠTEDA GORIVA



Šansa da predjete još po koji kilometar više sa litrom sipanog goriva uvek je primamljiva Pogotovo danas, kada je gorivo preskupo, svako razmišlja o uštedi ! Što se tiče uštede na benzinu i dizelu, daćemo Vam nekoliko saveta kako da štedite. Počećemo sa osnovnim pravilom:

Vozite polako !

Kada vozite svoje vozilo u visokim obrtajima i brzo, potreba za gorivom takodje raste. Pokušajte svoje vozilo da vozite na srednjim i nižim obrtajima. Kada ste na auto putu, nema potrebe da jurite. Prvo, sporijom vožnjom ćete smanjiti mogućnost da doživite saobraćajnu nesreću, a drugo, uštedećete gorivo i sigurno ćete stići na odredište. Kod novijih automobila postoji i opcija “Cut off” koja je pravljena da uštedi što više goriva. Kada ste u brzini, idete nizbrdo i pustite gas, kompjuter gasi dizne i na taj način prestaje potrošnja goriva. Ranije je ovaj sistem radio samo na nizbrdicama, dok kod novih sistema reaguje u milisekundama i koristi svako puštanje papučice gasa da prekine ubrizgavanje goriva.

Proverite pritisak u gumama !

Ispumpane gume su jedan od najčešće ignorisanih problema koji izazivaju povećanje potrošnje goriva. Gume gube vremenom pritisak (oko 1psi mesečno) i usled pada temperature (oko 1psi na svakih 5 stepeni manje). Ispumpane gume takođe stvaraju i veći otpor (trenje) prilikom kotrljanja, što opterećuje motor i dovodi do većeg sagorevanja goriva da bi vozilo moglo da ide. Zato je potrebno jednom mesečno proveravati pritisak u gumama. Pritisak se proverava dok su gume hladne, jer zagrejana guma, zajedno sa zagrejanim vazduhom, daje lažan pritisak. Pritisak u gumama je različit od vozila do vozila i od namene do namene pa je najbolje konsultovati se sa vulkanizerom ili pročitati u priručniku.

Proveravajte redovno filter vazduha !

Zaprljan filter za vazduh ograničava dotok vazduha u motor, što šteti performansama i ekonomičnosti. Filter za vazduh se lako proverava i menja. Razmislite o kupovini K&N filtera za vazduh, ili nekog sličnog, jer je trajan, lako se čisti i ima bolji protok vazduha.

Polako ubrzavajte !

Naglo startovanje i potpisivanje vozila su samo dodatni troškovi. To opet ne znači da treba da se vučete. Ukoliko koristite automatski menjač, vozite polako, tako da menjač može ranije da prebaci u sledeću brzinu i zadrži manji broj obrtaja. Kada koristite manuelni menjač, nemojte puštati motor da se guši na malim obrtajima ukoliko mu je potrebna snaga, već ga prebacite u prethodnu brzinu. Gledajte ispred sebe i dobro procenite stanje, jer ukoliko naglo ubrzate pa treba odmah nakon toga naglo da usporite, samo bespotrebno trošite gorivo i kočnice.

Vozite kao vozači kamiona !

Verovatno ste pimetili da automobili u gužvama stalno ubrzavaju i usporavaju, dok kamioni idu lagano i drže malu, ali konstantnu brzinu. To omogućuje manji i jednak broj obrtaja bez oscilacija. Takva vrsta vožnje najviše štedi velikim i teškim vozilima, ali može imati odraz i na mala.

Uživajte u prirodi !

Isključite klimu, otvorite prozore i uživajte u vazduhu. To može da bude toplije, ali će uštedeti mnogo goriva kada se vozite polako i kada ste u gužvi. Kada vozite brzo i na otvorenom putu, klima se splati, jer sa zatvorenim prozorima i krovom vozilo pravi mnogo manji otpor.

Odustanite od zamena felni !

Nove i veće felne sa tankim gumama mogu da izgledaju kul i povećaju upravljivost. Ali ako su gume šire od fabričke, velika je šansa da će se stvoriti veći otpor prilikom kotrljanja i povećati potrošnja goriva. Zato, ukoliko kupite nove felne, zadržite stare. Kada idete na duže putovanje, fabričke gume će Vam pružiti udobniju i ekonomičniju vožnju.

Očistite svoj automobil !

Izbacite iz automobila nepotrebne stvari i olakšajte ga što više možete, jer što je auto teži veća je i potrošnja goriva.

Birajte manje ili hibridno vozilo !

Ukoliko kupujete novo vozilo, procenite koliko Vam je potrebno i za šta Vam je potrebno. Manja i lakša vozila su danas sigurnija i prostranija nego ranije, a važe i za male potrošače. Ako ranije niste razmišljali o hibridnim vozilima, a imate novac da ih priuštite, možda je vreme da počnete -verujte da zaista rade i da vozila kao što su Toyota  Prius i Honda CR-Z čine pravi izbor.

Izbegavajte da vozite !

Ovo zvuči smešno, ali ukoliko imate direktan prevoz negde, iskoristite ga. Da li je u pitanju autobus, voz ili neko drugo prevozno sredstvo, svakako je jeftinije nego da vozite sami. Vožnja bicikla ili pešačenje je dobro za vaše zdravlje ali i za novčanik.