SAVETI – ŠTA DRUGI KAŽU

Koje marke automobila statistički se najmanje kvare?

Postoji puno kriterijuma i izveštaja o najpouzdanijim automobilima na tržištu što ujedno znači da se najmanje kvare. Za vas smo pripremili sažetak iz tri različita izveštaja, a na vama je da odlučite kojem najviše verujete.

Izveštaj TÜV

U početku novembra 2015. godine nemački TüV je predočio izvještaj za 2016. godinu kojeg su oblikovali ispitivači i stručni časopis Auto Bild. U istraživanje su uključili 233 modela vozila na kojima je bilo izvedenih devet miliona opštih pregleda. Rang lista iz ovog izveštaja je veoma kredibilna i daje vredne smernice kako za kupce novih tako i za kupce starijih automobila. 

Izvještaj TüV za 2016. godinu kaže da je uopšteno Toyota najuspešnija automobilska marka u prošloj godini i najpouzdaniji brend u Nemačkoj – sa 14 svojih modela zauzela je mesta među prvih deset rangiranih u različitim kategorijama. Neprikosnoveni japanski brend je zauzeo jedno od prvih pet mesta u različitim starosnim kategorijama. Jedine negativne poene su njeni modeli dobili prilikom opšte kontrole. Hibrid Prius su proglasili za jednog od najpouzdanijih automobila na putu u kategoriji do sedam i u kategoriji do devet godina starosti, u kojima je zauzeo drugo mesto. Pored njega modeli Auris i Yaris zauzimaju peto i šesto mesto u kategoriji do sedam godina starosti automobila. U starostnoj kategoriji do devet godina je Corolla Verso zauzela četvrto, RAV šesto, Yaris sedmo i Corolla deseto mesto. Takođe u kategoriji do jedanaest godina starosti vozila Toyota se pokazala kao pouzdan automobil. Čak pet modela je ušlo među prvih sedam, od kojih Corolla Verso i RAV4 drugo i treće mesto, Avensis četvrto, a Corolla i Yaris šesto i sedmo mesto.

Što se tiče ostalih rezultata istraživanja u kategoriji starosti do tri godine najbolje se pokazala marka Mercedes Benz. B klasa je pobedila, drugo mesto zauzeo je GLK dok je SLK dobio treće mesto. Najnepouzdaniji automobili u ovoj kategoriji su Chevrolet Spark i Fiat sa modelima 500 i Punto.

U kategoriji starosti do pet godina je na prvom mestu Audi A1, drugi je BMW Z4 i treći Audi Q5. Najmanje pouzdani u ovoj kategoriji su automobili Dacia Logan, Fiat Panda i Dacia Sandero.

U kategoriji starosti do sedam godina pobednik je Porsche 911, drugo mesto je zauzela Toyota Prius dok je VW Golf Plus na trećem mestu. Najgoru poziciju su zauzeli Chevrolet Matiz, Dacia Logan i Renault Kangoo.

U kategoriji starosti do devet godina takođe je pobednik Porsche 911, drugo mesto slavi Toyota Prius i treće Mazda MX-5. Najmanju ocenu su dobili Renault Kangoo, Kia Sorrento i Renault Twingo.

Automobili stari do 11 godina su najpouzdaniji ako su marke Porsche 911, Toyota Corolla Verso ili Toyota RAV 4. Najviše problema možete očekivati ako ste vlasnik automobila Fiat Stillo, Mercedes M klase ili Ford Galaxy-a.  

Warranty Direct

Mnogi se pre kupovine automobila oslanjaju na rezultate britanskog istraživanja o pouzdanosti automobila koje izvodi osiguravačka kuća Warranty Direct uz pomoć novinara magazina „What Car?“. Njihovi rezultati kažu da su azijski auto brendovi još uvek prvi izbor za kupovinu polovnog automobila. Njihovo istraživanje o kvarljivosti i pouzdanosti pojedine automobilske marke donosi nekoliko drugačijih rezultata od ostalih istraživanja. Britanci kod istraživanja sebi pomažu sa veoma opširnom bazom podataka o pokvarenim delovima automobila u starosti od tri do osam godina. Bazu prave agenti za osiguranje, koji u nju unose podatke iz 50.000 zahteva za nadoknadu štete njihovih klijenata tj. vlasnika automobila. 

Njihova analiza je pokazala da su azijske marke najpouzdanije, a najviše kvarljivih delova još uvek proizvode evropski proizvođači automobila. Najbolju poziciju od evropskih proizvođača zauzima Škoda, koja se nalazi na osmom mestu najpouzdanijih automobila. Jedini plus kod evropskih automobila su niži troškovi popravke od azijskih modela. Ove godine su se među deset najboljih marki pored Škode našle još marke Chevrolet, Ford, Peugeot i Fiat, ali vodeću poziciju čvrsto drže azijske marke Honda, Suzuki i Toyota. Najpouzdaniji su automobili Honda Jazz i Mitsubishi Lancer dok je najmanje pouzdan Audi RS6 koji je ujedno najskuplji za održavanje. Suzuki je posle devet godina pretekao Hondu i automobilska je marka za koje je pored marke Daewoo godišnje potrebno minimalno ulaganje. Veoma skupo održavanje je po redu za marke BMW, Nissan, Mercedes-Benz, Audi, Land Rover, Vauxhall/Opel i Porsche. Najviše problema stvaraju elektrika i elektronika (22,34%) i popravke vezane za šasiju (22%), dok je najmanje problema sa klima uređajima. 

Auto Bild

Nemački auto magazin Auto Bild počev od 2001. godine objavljuje svoje izveštaje o ocenama automobilskih proizvođača na osnovu sedam kriterijuma: rezultata Forsa izveštaja o zadovoljstvu kupaca, fabričkih garancija, broja opoziva vozila i njihovih popravki, najnovijeg TüV izveštaja i tri kategorije po izboru urednika magazina. Njihovo najnovije istraživanje kaže, da su na nemačkom tržištu automobilske marke Kia i Mazda najkvalitetnije u konkurenciji 20 najvećih proizvođača automobila. U predmetnom istraživanju japanski i korejski proizvođač automobila zajedno su podelili prva dva mesta jer su dobili istu ocenu, koja je zasnovana na zadovoljstvu kupaca, pouzdanosti i dugogodišnjem kvalitetu. Treće, četvrto i peto mesto su podelile marke Honda, Hyundai i Toyota, šesto mesto je pripalo Volvu, sedmo i osmo dele BMW i Dacia, deveto Nissan, deseto mesto Mercedes Benz dok je po njihovoj oceni poslednje 20. mesto pripalo Fiat-u. 

Ne zaboravite na promenu filtera – proverite zašto su bitni

Filteri automobila potrošni su materijal. Uopšte nisu skupa stavka, a veoma su bitni za ispravan rad svih delova automobila, zato na njima ne bi trebalo štedeti. Nemarnost vozača može zbog neispravih ili dotrajalih filtera dovesti do smanjenih performansi motora ili do potpunog prekida rada motora. Pravovremenom promenom filtera možete sačuvati vaš automobil i uštediti novac. Postoji više vrsta filtera za automobile, a najbitniji su filter goriva, filter ulja, filter vazduha i filter unutrašnje kabine.

Filter goriva

Redovnom promenom filtera goriva možete uštedeti na potrošnji goriva i očuvati motor vašeg automobila. Ako primetite loše startovanje automobila moguće je da je filter goriva spreman za zamenu. Na njegovu funkciju bitno utiče kvalitet goriva – ako je ono loše, brže dođe do začepljenja filtera. Zato je veoma bitno da kupite kvalitetan filter ulja i prepustite njegovu zamenu stručnom licu koje će takođe proveriti u kakvom su stanju cevi kroz koje teče gorivo. Delovi nekvalitetnog filtera goriva mogu u slučaju pucanja uleteti u motor i oštetiti ga. Preporučljivo je da filter goriva zamenite na svakom ili svakom drugom redovnom servisu. 

Filter ulja

Filter ulja je veoma bitan element automobila obzirom na njegov zadatak filtriranja ulja od čestica, gareži i ostataka goriva. Njegov vek trajanja je najčešće do 15.000 pređenih kilometara. Potrebno ga je zameniti svaki put kada menjate motorno ulje, koje naravno treba da bude kvalitetno, a obavezno ako prelazite sa upotrebe sintetičkog ulja na mineralno i obrnuto zbog njihove inkompatibilnosti. 

Filtere ulja u novijim automobilima potrebno je menjati u skladu sa uputstvima proizvođača automobila kako bi vam prilikom problema sa automobilom priznali garanciju. Zato je preporučljivo da vam ulje i filter ulja zameni stručno lice koje ima i sve potrebne posude za odlaganje tj. reciklažu. Prosuto ulje je jako štetno za okolinu. Serviser mora očistiti i čep sa rezervoara ulja sa magnetom, jer skuplja potencijalne metalne opiljke koji slučajno promaknu filteru ulja. Pravovremena zamena filtera ulja utiče na očuvanost motora vašeg automobila i njegovu potrošnju goriva.

Filter vazduha

Ako češće vozite po prašnjavim i blatnjavim putevima nego po asfaltnim, filter vazduha se brže prlja sa česticama prašine. Zaprljani filter vazduha ograničava protok vazduha, koji je neophodan automobilu za njegov rad – gorivo ne može sagorevati ako nema neometan i konstantan dotok vazduha sa kojim se meša, a on troši 14 puta više vazduha od goriva. Filter vazduha značajno utiče na ukupnu snagu motora i njegovu potrošnju goriva. Prosječni vek trajanja filtera za vazduh je 30.000 pređenih kilometara. Njegova zamena je takođe neophodna ako tokom provere primetite da se postojeći filter oštetio, jer njegovi delovi mogu ući u motorni prostor. Možete ga zameniti sami ali morate se pridržavati uputstava zamene proizvođača automobila. 

Filter kabine

Ako se tokom vožnje susrećete sa zamagljenim staklima u kabini automobila to može da bude znak zaprljanog filtera kabine. Njegova je funkcija da spreči ulazak štetnih izduvnih gasova, polena, prašine i neprijatnih mirisa što direktno utiče na vaše zdravlje, a njegova zamena se preporučuje posle 15.000 pređenih kilometara.

Da li kupovina automobila sa više od 200.000 prevoženih kilometara ima smisla?

Finansijske mogućnosti svakog pojedinačnog vozača imaju odlučujući uticaj na kupovinu tj. zamenu prevoznog sredstva. U slučaju kada osoba nema mogućnost kupiti nov automobil najčešće se odluči za kupovinu polovnog automobila preko oglasa ili na nekoj od auto pijaca gde postoji velika ponuda super jeftinih automobila od kojih su mnogi prešli blizu ili više od 200.000 kilometara.

Ovim člankom želimo da vam olakšamo razmišljanje o tome da li takva kupovina ima ili nema smisla, predočimo trikove sa kojima se pojedini prodavci služe i da vam savetujemo kako proveriti realno stanje automobila.

Kako pronaći pouzdan automobil sa velikom kilometražom?

Teško je pronaći pouzdan automobil sa velikom kilometražom i kod te dileme je potrebno sagledati i starost vozila:

Ako je automobil star više od 10 godina i ujedno prešao preko dve stotine hiljada kilometara sigurno je da ćete sa njim češće posećivati servisera zbog manjih ili većih popravki i menjanja njegovih potrošnih delova, što može biti veoma veliko finansijsko i psihičko opterećenje za vas kao novog vlasnika. I ako vam se na prvi pogled čini jeftina ponuda, prvo preračunajte koliko možete imati troškova u narednom periodu. Sa ove tačke gledišta to verovatno nije dobra kupovina.

Danas je sve češći slučaj da i noviji automobili pređu veliki broj kilometara u kratkom vremenu (npr. 3 godine). To ne znači da je kupovina takvog automobila pogrešna. U slučaju da je redovno održavan postoji velika verovatnoća da će i dalje da bude pouzdan. Imajte u vidu da kod takvog automobila morate češće menjati motorno ulje.

Prodavci i njihovi trikovi kojima se služe za prikrivanje stvarnog stanja automobila

Kako bi izbegli mnogobrojne prevare prilikom kupovine polovnog automobila uvek budite oprezni. Verovanje na reč nema nikakvog smisla, zato je automobil pred kupovinom potrebno detaljno pregledati i ustanoviti njegove potencijalne greške i slabe tačke. Kako bi na vreme predvideli probleme i dodatne troškove, poželjno je da ga uvek pregleda profesionalac: automehaničar ili ovlašćeni servis, koji će vam upoređivanjem podataka sa zadnjeg servisa i trenutnog stanja kilometara reći da li je broj pređenih kilometara realan ili vraćen.

Trikovi kojima se koriste prodavci su na primer prikrivanje stanja amortizera, kočnica i motora, vraćanje kilometraže kako na analognim tako na digitalnim brojačima kilometara, elektronsko lažiranje postojanja vazdušnih jastuka, izključivanje upaljenih lampica na instrument tabli, itd.

Saveti o tome na šta morate obratiti pažnju kod kupovine polovnjaka sa velikom kilometražom

Ako bez obzira na gore navedene činjenice ipak odlučite za kupovinu starijeg automobila sa velikom kilometražom, pripremili smo nekoliko saveta za bezbednu kupovinu tj. znakova koji nagoveštavaju na stvarno stanje automobila:

Nevažno da li ste iskusan ili neiskusan vozač, bitno je da pre kupovine polovnog automobila sa velikom kilometražom proverite kompresiju njegovog motora. Stručnjak može proveriti njegov celokupni rad i reći vam da li njegovi ventili, glava i dihtunzi obavljaju svoju funkciju. Mnogi savetuju da odaberete automobil sa dizel motorom i ako je njihovo održavanje malo skuplje od benzinskih. Dizel motori su pokazali veću pouzdanost kod prelaska velikih broja kilometara.

Kod pregleda motora veoma je bitno proveriti i stanje motornog ulja. Njegova boja i viskozitet vam mogu što šta reći o brizi prethodnog vlasnika. Takođe obratite pažnju na dim iz auspuha, koji je jedan od većih vizuelnih pokazatelja stanja motora. Ako primetite plavi dim, ulje ne sagoreva i ukazuje na kvar motora. Crna boja dima priča o problemu sa sistemom za gorivo i znak je da gorivo ne sagoreva kako treba. Ako je neispravan dihtung glave motora, rashladna tečnost se može pomešati sa motornim uljem i onda je dim bele boje. Vama je naravno u interesu da dim koji izlazi iz auspuha bude bezbojan jer vam on potvrđuje dobro održavanost automobila bez većih problema u njegovom radu.

Tokom pregleda automobila obavezno pogledajte istrošenost i starost guma, stanje limarije automobila (da li ima tragova rđe), stanje stakala na automobilu, ispravnost i očuvanost svetlosne grupe. Prilikom probne vožnje obavezno obratite pažnju na ponašanje automobila tokom vožnje na neravnom terenu, način i efikasnost kočenja i upravljivost vozila (vibriranje volana, podrhtavanje i čudni zvukovi trapa vozila).

Nekima je možda nebitna očuvanost enterijera automobila ali ona može isto tako da vam kaže da li je vozilo bilo održavano ili ne.  Ako su upravljač, papučice, dugmad, prekidači i ručica menjača izlizani, automobil je sigurno bio puno korišćen. Ako primetite da su neki delovi kao novi a drugi iztrošeni, sigurno je prošli vlasnik pokušao da prikrije istrošenost vozila.

Nemojte zanemariti nabrojane savete jer vas to može u protivnom dosta koštati (novi amortizeri, kočnice, gume, rad na limariji, itd.)

AUTOELEKTROSERVIS VIKTOR AS
AUTOELEKTROSERVIS VIKTOR AS
AUTOELEKTROSERVIS VIKTOR AS
AUTOELEKTROSERVIS VIKTOR AS
AUTOELEKTROSERVIS VIKTOR AS
AUTOELEKTROSERVIS VIKTOR AS
AUTOELEKTROSERVIS VIKTOR AS
AUTOELEKTROSERVIS VIKTOR AS