PODIZAČI STAKALA

Auto Elektro Servis VIKTOR AS Novi Sad –  ALARM, DOJAVA, PODIZAČI, AUTO KLIMA …

Servis VIKTOR AS, remontuje mehanizme PODIZAČA STAKALA, prekidače PODIZAČA STAKALA i vrši zamenu stakala u vratima. Naša usluga je namenjena  putničkim vozilima, autobusima, kamionima i industriskim vozilima. Remontujemo mehanizma podizača stakala koje pokreće elektro motor kao i ručne mehanizame.

PODIZAČI STAKALA imaju snažne motore koji ih pokreću. Upravo ta velika snaga je problem. Mehanizmi se dele na makazaste i mehanizme koje pokreću čelične sajle.

U većini vozila mehanizam funkcioniše pokretanjem sajli koje klize po plastičnim vodjicama, a staklo je povezano sa jednom ili više plastičnih spojnica kod oba sistema. Upravo ti plastični delovi su naj češći uzročnik kvara mehanizma. Kada bilo koji od plastičnih delova popusti ili pukne, Vaše staklo ostaje blokirano u poziciji gde se zateklo ili padne na dno vrata. Većina vozača pravi grešku i pokušava da podigne staklo pritiskajući više puta prekidač podizača. Snažan motor tada lomi preostale plastične delove mehanizma i gužva sajle.

Kvarovi sa dizanjem i spuštanjem stakala zaista su raznovrsni i ponekad se čini da koliko je automobila, toliko je i različitih vrsta kvarova na podizačima stakla. Na primer, samo neki od problema koje vozači imaju sa staklima su: staklo se diglo ili spustilo do pola te se više ne pomera, stakla se otvaraju za vreme vožnje, staklo se spusti, ali se više ne može podići… Kao što vidite, problemi su različiti, jednako kao i delovi koji se nalaze u mehanizmu za podizanje i spuštanje stakala. 

Ako ste „sam svoj majstor“ i hoćete se sami uveriti kako izgleda mehanizam dizanja i spuštanja stakala, najbolje je da skinete tapacirung sa vrata i zaronite u okruženje mehanizma podizača stakala. Ima tu mnogo sitnih delova, sajli, vodjica, graničnika . . . Danas su mnogi od tih sitnijih delova izradjeni od plastike, što je, svakako problem, jer vozila često ostaju na suncu, a pod delovanjem visokih temperatura i sile kojom se staklo diže ili spušta, plastika lako puca. Plastika popusti i prilikom malo grubljeg zatvaranja vrata kada je staklo potpuno  ili delimično spušteno.

Želite li sami pokušati detekciju kvara, prvo se naoružajte sa mnogo strpljenja. Kao prvo, strpljenje Vam treba dok dodjete do samog mehanizma u vratima. Često je potrebno potpuno rastaviti cela vrata, a kao drugo, dok ga pregledate i utvrđujete mogući kvar posebno ako se ne razumete u celi sistem, u početku vam neće biti lako razumeti što gde ide i kako izgleda isparavan, a kako ne ispravan podizač. Većina vozača odluči će se za zamenu kompletnog mehanizma podizača stakala, a treba znati da praktično svaki model vozila ima i sebi pripadajući mehanizam podizača stakla za svaka vrata posebno te postoje razlike u cenama. Neki se tako kreću od nekoliko hiljada dinara, a neki nekoliko desetina hiljada dinara, posebne noviji modeli koji u sebi imaju elektromotor i upravljačku elektroniku. 

Dakle, investicija nije mala i zato ne čudi da se mnogi vozači odlučuju za popravak postojećih mehanizama. Originalne i nove sitne delove za ove mehanizme poprilično je teško pronaći u prodavnicama pa mnogi pribjegavaju kupovini polovnih mehanizama, dakle iz havarisanih automobila te potom uzimaju deo koji im treba nadajući se da će im on dobro poslužiti, odnosno da je još uvek u dobrom stanju. Poslednjih godina su se pojavili zamenski mehanizmi daleko istočnih malih privrednika po relativno pristupačnim cenama ali su, nažalost, lošeg kvaliteta. Vek ovih mehanizama je veoma kratak, a njihova popravka je skoro nemoguća. Upravo zbog toga vam preporučujemo, ako ste iz bilo kojih razloga kupili takav podizač, ne bacajte originalni jer se on može popraviti i još dugo godina služiti. 

Mnogo toga u mehanizmu podizača stakala zapravo zavisi od materijala od kojeg su delovi izradjeni, a takodje se pokazalo da neka od vozila imaju serisku grešku upravo u tim mehanizmima. Zbog prihvatljivije cene mnogo se delova izradjuje od plastike, medjutim i trajnost je znatno manja. I ako je dosta teško, nije nemoguće plastične delove mehanizma zameniti delovima izradjenim od trajnijih materijala, kao što su na primer aluminium ili mesing. Potrebno je biti uporan u potrazi, kako za delovima, tako i za mehaničarima koji su spremni uložiti dosta vremena i truda, a mi se nadamo da ste vi pronašli prave i da će te biti zadovoljni našom uslugom.

AUTOELEKTROSERVIS VIKTOR AS