ELEKTROINSTALACIJA U VOZILIMA

Sve češće samozapaljivanje vozila

Na parkingu u centru grada, u ponedeljak oko 13 časova zapalio se automobil “folksvagen polo”. Vatrogasci su uspeli da ugase plamen koji se pojavio na motoru automobila, a kako su nam rekli “došlo je do samozapaljivanja vozila”, dok uzrok nije poznat. Vlasnik automobila je sa suprugom i unucima otišao u kupovinu, da bi nakon nekog vremena stanarka zgrade, pored koje je bio parkiran automobil, osetila miris paljevine i pozvala vatrogasce videvši da gori vozilo ispod njene terase. Vlasnik je bio u čudu, kako je moguće da se zapali parkirani automobil iz “čista mira”.

Serviseri koji se bave elektronikom automobila kažu da, ne samo da je moguće da se automobil zapali sam od sebe dok je parkiran na suncu, nego se to u poslednje vreme često dešava, a razlozi su mnogobrojni. Serviser kaže da pored stare, dotrajale i neispravne elektro instalacije, u poslednje vreme ne retko uzrok požra jeste i to što su automobili bili pod vodom u vreme majskih poplava. On objašnjava da se dešava da je zbog vode u vozilima istrulila električna izolacija i crevo za gorivo. “Izolacija kablova elektro instalacije, zbog dugog stajanja u vodi, truli a žice oksidišu, tako da gube elektroprovodljivost, počinju da se pregrevaju i varniče, što može izazvati požar. Rizik je još veći ukoliko je visoka spoljna temperatura”, objašnjava serviser.

Ovakvih izveštavanja iz tzv. gradske hronike ima na pretek a to nam je samo upozorenje da se slično ne dogodi i nama.

Ispravnost električne instalacije u vozilima je neophodna za normalno funkcionisanje motora i opreme u vozilima. Ne ispravnost instalacije i uredjaja su čest uzrok požara na vozilima koji se teško gasi i , na žalost, u većini slučajeva neuspešno !

Ne dozvolite da u vozilu imate ne ispravan električni uredjaj. Ako trenutno niste u mogućnosti da otklonite kvar, obratite se prvom AutoElektro servisu da ga isključi t.j. da prekine napajanje električnom energijom.

 Ne ispravne sijalice, na koje većina vozača ne obraća pažnju, mogu uzrokovati velike probleme i ozbiljnu materijalnu štetu, pa čak i izazvati zapaljenje instalacije i požar na vozilu. Ne ispravne sijalice odmah menjajte ili ih izvadite iz njihovog ležišta.